3. Belastingen

Freelancers en belastingen: omzet- en inkomstenbelasting

Net als medewerkers die werken oproepbasis of in loondienst, betalen ook freelancers belasting. Je betaalt als ondernemer alleen soms andere belastingen, zoals de omzetbelasting. Daarnaast betaal jij je belastingen pas achteraf. Houd hier dus goed rekening mee! Omzetbelasting

Als het goed is ben je inmiddels in het bezit van een btw-nummer. Iemand die een btw-nummer heeft, is ook btw-plichtig. Dit betekent dat je vier keer per jaar bij de Belastingdienst aangifte moet doen. Ieder kwartaal vul je online je aangifteformulier voor de omzetbelasting in.

Als je niet heel veel werkt kom je misschien in aanmerking voor de kleineondernemersregeling: de KOR. Heel handig, want dan hoef je vaak geen of minder btw af te dragen en houd je dus meer geld over. Valt jouw onderneming onder de KOR? Dit betekent niet dat je geen btw-aangifte moet doen.

Inkomstenbelasting

Net als iedere Nederlander moet ook jij jaarlijks de aangifte voor de inkomstenbelasting invullen. Dit moet ieder jaar voor 1 mei. In de aangifte vertel je de Belastingdienst meer over het boekjaar (het jaar voorafgaand aan de aangifte) van je onderneming. Let op! Je bent hier zelf verantwoordelijk voor, dus vergeet het niet.

Wil je meer weten over freelancen en belastingen? Kijk eens op de website van de Belastingdienst.

Kom je er niet uit? Laat het ons weten! Neem contact met ons op via het contact formulier